CAMINO FRANCES I

0

 CAMINO FRANCES I


 Per setmana santa del 2024 farem un petit somni que teniem. Iniciem el camí Francés de Santiago. Ho farem de una forma peculiar. La pernocta la fem a la Lola.

Som conscients de que aquesta no es la forma més natural de fer-ho, però per una part aprofitem la disponibilitat de la nostra auto i després, no ens enganyem, dormir amb més gent amb tot el que comporta no es el millor. 

 Explicarem la logística que em fet servir per poder porta a terme aquesta experiència. 

Bàsicament hem aprofitat les línies de autobús per tornar un cop acabada l'etapa al punt de inici a busca la Lola. Només la primera etapa varem tornar amb un taxi des de Roncesvalles fins a Saint Jean Pie de Port, i va ser perquè era diumenge.

Les etapes de Roncesvalles fins a Pamplona vam utilitza la línia Artieda, tot i que només te un horari, varem arribar just a temps per poder tornar amb ell.

Les etapes de Pamplona a Logronyo vam utilitza la línia La Estellesa, més fàcil ja que te més horaris.

Començarem el relat de tots els dies partint des de casa i fen algunes parades fins a Sant Jean, per sortir diumenge 24 de març.

DIA 1. Divendres 22 de Març. L'Hospitalet- Tudela

trajecte 386 km.





Dons comencem el viatge aquest divendres per la tarda amb la idea de apropar-nos el màxim a la zona, encara que no començarem el dissabte ja que ho veiem molt precipitat.

Finalment arribem a Tudela on passarem la nit i la qual visitarem a l'endemà.

La pernocta la fem al costat de l'estadi, perquè tot i que hi ha àrea, es plena i tampoc ens agrada molt ja que esta en un aparcament mixta ple de cotxes amb el moviment que comporta.



Dia 2. Dissabte 23 de Març. Tudela- Bardenas- Olite-Sant Jean pie de Port

 trajecte 196km.

TUDELA.

  Primera parada a Tudela, amb el bonic casc antic on destaca per sobre de tot la plaça de los Fueros.


Com a record de la seva època taurina, les façanes presenten una decoració esquitxada d'escenes de bous i escuts heràldics de les poblacions que formen la Ribera de Navarra.

 Molt recomanable fer un tomb pel barri jueu on destaca la catedral de Santa Maria i la plaça vella



I perdre's pel carrers estrets i empedrats.



 Si per alguna cosa destaca també Tudela gastronòmicament son pels seus cabdells i espàrrecs.
No es volem anar sense arribar a la vora del Ebre i veure al seu pas per la ciutat.


BARDENAS REALES.

 Lo bo de anar amb àuto es la improvisació, i aprofitant la proximitat ens endinsem amb el paisatge semidesert de les bardanes.

Mirador amb el contrast dels verds i les muntanyes

Catalogades com a Reserva Mundial de la Biosfera, les Bardenas Reales et sorprendran amb els seus paisatges semi-desèrtics. Modelades per l'aigua, el vent i el sol, les Bardenas Reales són un entorn únic on gaudir de la natura, l'esport i la tranquil·litat. Un paisatge perfilat pel temps.



El Castildetierra és la muntanya més fotografiada de les Bardenas



OLITE

Continuem pujant cap a Roncesvalles i de camí no podem deixar de caure en la temptació de parar en el petit, però meravellós poble de Olite, amb el seu impressionant castell.




Constitueix un conjunt històric artístic en què es pot rastrejar la presència romana i goda al seu setge emmurallat i l'esplendor de la cort medieval de Carles III al seu castell-palau. Té dues esglésies medievals: la de Santa Maria, gòtica, pertanyent al segle XIII, amb bellíssima portada i magnífic retaule, i situada en part dins del palau, del qual va ser capella; i la de Sant Pere, la més antiga d'Olite, de façana i claustre romànics. Va ser aixecada durant el segle XII i reformada profundament a principis del segle XVIII. De la construcció primitiva només se'n conserva la façana. Entre els seus edificis civils cal esmentar el palau d'Olite, que va ser reconstruït completament el 1937, i el palau vell, convertit en Parador Nacional. Als voltants hi ha la llacuna de Pitillas, amb observatori d'aus i, a l'altra banda del riu Aragó, el Monestir de l'Oliva, d'impressionant església cistercenca i claustre gòtic.



RONCESVALLES.

  Ultima parada abans d'arribar al destí. Tot i que l'endemà finalitza l'etapa, no podem deixar de parar i contempla la seva magnifica Real Colegiata.





SAINT JEAN PIE DE PORT- SAN JUAN PIE DE PUERTO.

 Què veure a San Juan de Peu de Puerto, inici del Camí de Santiago a França
Un recorregut pel departament dels Pirineus Atlàntics ens descobreix gran quantitat de pobles i ciutats precioses que, en trobar-se relativament a prop de Saragossa, són ideals per a una escapada. I molts, a més, pertanyen a la llista de “Els pobles més bells de França”.



Sant Joan de Peu de Port (Saint-Jean-Pied-de-Port, en francès) és un d'aquests llocs per perdre's. La riquesa del seu patrimoni històric i arquitectònic i la seva ubicació al cor del País Basc fan d'aquesta ciutat tot un tresor. És punt inicial i un lloc mític del Camí de Sant Jaume a França, ja que molt a prop, a Ostabat, hi conflueixen tres importants ramals del recorregut: la Via Turonensis o camí de Tours, la Via Podiensis o camí de Puy i la Via Lemovicensis o camí de Llemotges. Un dels punts d'inici del Camí de Sant Jaume en aquesta localitat és la porta de Saint Jacques, porta d'entrada d'aquesta ciutat medieval fortificada, considerada Patrimoni Mundial de la Humanitat per la Unesco. Tot i això, no és l'única que val la pena visitar, ja que també hi ha la Porta de Navarra, una bonica porta de pedra del segle XIII que ens convida a entrar a un dels barris comercials i submergir-se a l'Edat Mitjana.

Porta de Saint Jacques

Saint-Jean-Pied-de-Port és una important ciutat de França dins del Camí de Santiago. Ubicat al costat de la Place Floquet, és imprescindible creuar el Pont Vell amb el riu Nive als peus i al costat de les façanes típiques de la zona per gaudir d'una postal que sembla treta d'un conte amb la torre de la Porta de Notre Dame de fons. Una altra visita obligada és l'emblemàtic edifici d'aquesta localitat bascofrancesa: l'Església de Notre-Dame du Bout du Pont, ubicada al centre històric de Sant Joan Peu de Port, que va ser construïda entre els segles XIII i XIV. Sense sortir del casc, el carrer principal és la rue de la Citadelle, una avinguda costeruda amb molts restaurants, botigues, gelateries i cafeteries on tastar les creps. A la zona alta de la ciutat, sobre el turó de Mendiguren, se situa la Citadelle (la Ciutadella), un lloc amb gran valor històric que és un conjunt fortificat construït a l'Edat Mitjana, al segle XVII. És imprescindible pujar al mirador de la mitja lluna real, des d'on tindrem unes vistes panoràmiques molt boniques de Saint-Jean-Pied-de-Port.




Dia 3. Diumenge 24 de Març. Sant Jean pie de Port-Roncesvalles

 trajecte 24 km.

 Per fi comencem el camí que ens portarà a Roncesvalles. 

Etapa de Saint Jean Pied de Port a Roncesvalls


1º etapa. Saint Jean pie de Port-Roncesvalles

El Camí Francès té el seu inici al pont Nive de Saint Jean Pied de Port. Poc després trobareu les dues senyalitzacions que us acompanyaran en aquesta etapa: la del GR-65 i la clàssica vieira del Camí de Sant Jaume.

LA PRIMERA VARIANT
L'inici del Camí Santiago Francès de seguida posa els pelegrins davant de la seva pissarra d'ensenyaments i els obliga a triar diverses vegades entre un itinerari o un altre. Per tant, no només cal decidir si començar el Camí de Sant Jaume des de Roncesvalles o Saint Pied de Port, sinó que si optes per començar des d'aquesta darrera localitat, a més hauràs de decidir quina variant seguiràs. Abans d'abandonar Sant Jean Pied de Port, rumb a Roncesvalles, ja us trobareu amb la bifurcació que divideix les dues principals variants de la primera etapa del Camí Francès: Chemin de Saint Jacques de Compostel·la i Arnéguy i Valcarlos. La variant d'Arnéguy i Valcarlos és menys maca però més senzilla.

Arnéguy


Per aquesta ruta l'etapa discorre propera a la carretera i passa pel costat de diverses localitats.
La ruta oficial, la coneguda com la ruta de Napoleó, és la que segueix el recorregut de Chemin de Saint Jacques de Compostel·la. Aquest tram discorre sobre l'antiga calçada romana que unia Bordeus amb Astorga.

Aquesta ruta, a diferència de la variant d'Arnéguy i Valcarlos, transcorre per un entorn muntanyós, allunyat dels nuclis urbans. De fet, 5 quilòmetres després de començar a caminar es passa per Huntto, aquesta serà la darrera localitat que trobaràs fins a Roncesvalles.


Valcarlos




LA SEGONA VARIANT
Seguint el Camí Francès per la ruta de Chemin de Saint Jacques de Compostel·la, en assolir el punt més alt de l'etapa, el coll de Lepoeder, a 1.450 metres d'altitud, trobaràs una nova bifurcació de camins. L'itinerari que discorre pel bosc de la muntanya Donsimon i el que passa per l'alt d'Ibañez. Aquesta última opció és una mica més llarga (400 metres) però el desnivell de la baixada fins a Roncesvalles és menys pronunciat.




Nosaltres vam fer la variant per Valcarlos perquè encara no estava oberta la Ruta de Napoleón. Es varem quedar amb les ganes. Però haig de reconèixer que la variant de Valcarlos també es prou bonica i només passem uns 5km. per carretera, la resta passem per boscos i rierols molt aments.
Iglesia de San Salvador de Ibañeta



Pàrquing Roncesvalles


Un cop finalitzada la ruta, reprendrem forces i tornem amb taxi a Sant Jeant, i un cop arribem tornem a Roncesvalles on farem nit i començarem la següent etapa.

Serà l'única ocasió en que agafarem un taxi per tornar. Els demés dies tornem amb l'autobús corresponen, però avui es diumenge i no hi ha línia de busos disponible.

Dia 4. Dilluns 24 de Març. Roncesvalles-Zubiri

trajecte 22 km.



Aquesta és la primera etapa a Navarra i és una de les més dures del camí, però no et preocupis, d'acord? Val la pena! Us recomanem visitar la Col·legiata de Roncesvalles un lloc ple de religiositat història i cultura. També és imprescindible que visitis el famós pont de la ràbia a Zubiri referència a la propietat curativa als animals.

Dons queda una mica per Santiago
 
La primera part del camí es plena de fagedes 
En comparació amb l'anterior l'etapa es més suau i només te la dificultat final de la baixada de alt de Erro que es molt pedregosa i tècnica.
Aquí podem veure el terra pedregós
El camí passa per diferents pobles amb encant com Burguete, on podem veure el curiós canal d'aigua.    



 


Burguete
I finalment arribem a Zubiri i el seu famós pont de la ràbia on avui si agafarem el autobús de la linia Artieda que surt a les 14:00 per tornar a recollir la Lola.




La tarda la dedicarem a fer un tomb per de seguida comença a ploure i descansem a la Ac.




Dia 5. Dimarts 25 de Març. Zubiri-Pamplona
 trajecte 21 km.

3º etapa. Zubiri-Pamplona

A la segona etapa, passaràs per pobles molt atractius com Larrasoaña i caminaràs, durant alguns quilòmetres, paral·lel a les aigües del riu Arga. A la localitat d'Arre podràs gaudir del Pont Vell o de la basílica de la Trinitat. A Pamplona, ​​no us perdeu el Casc Vell amb la Plaça del Castell, el carrer Estafeta a la Catedral de Santa Maria la Reial.

Avui endarrerim la sortida perquè el temps marca pluja i així es. Sortim una mica més tard perquè les previsions diuen que pararà de ploure sobre les 10 i no fallen.

Això si, les primers kilòmetres ens mullem de valent i els camins estan plens de basalts i enfangats, però això també es el camí.



Gaudim del riu Arga amb tot la seva esplendor, ja que baixa amb força aigua de les pluges caigudes.



Poc a poc el dia comença a obrir-se i paren les pluges i podem admira el paisatge més verd si cal.
Les últimes pujades

Entrem a Pamplona pasant ler les poblacions de Huarte, Villava i Burlada



Huarte
Villava


Burlada

Un cop arribat a Pamplona el nostre destí es arribat a l'estació d'autobusos ja que avui ens surt 13:30 i anem justs. El GPS ens fa una mala jugada i si afegim que el pas pel riu esta inundat i hem de donar més volta acabem corren l'últim kilòmetre per arribar a tempsA la tarda ja em gaudirem .

 Un cop aparcats ens disposem a fer un tomb per la ciutat i recorre els racons més emblemàtics.

Centre, carrer de la estafeta, plaça de braus, plaça del castillo, tapes pel centre i acabar com no, prenem l'últim cafè al "café Iruña".


Ajuntament




Plaza del Castillo


Café Iruña

Avui pernoctem a "pàrquing dissuasiu". Las primeres 24 hores es gratuït.
Dia 6. Dimecres 26 de Març. Pamplona-Puente la reina
 trajecte 24 km.
4ª etapa. Pamplona-Puente la Reina


En aquesta tercera etapa, pots fer una parada al Mirador de l'Alt del Perdó, on tindràs unes vistes increïbles de la vall de Valdizarbe. A més, passareu a prop de l'església de Santa Maria d'Eunate, una icona romànica d'estil únic. Al final de l'etapa apareix la ciutat medieval de Puente la Reina, amb els seus carrers, esglésies, cases palatines i el pont romànic del S. XI dels que podràs gaudir mentre descanses de la jornada.

 Etapa molt amena en que sortim de Pamplona travessant la Ciutadella. Magnífic punt de la ciutat on gaudir de els seus murs i jardins.


Durant tota l'etapa podrem gaudir de tota la gama de verds que ens envolten.


PAMPLONA A LA LLUNYÀNIA


 La petita dificultat de l'etapa es el Alto del Pedón, però un cop a dalt les vistes mereixen la pena.
Monument al Peregrino
Només comença la dura baixa poden observa i visita a ma esquerra el monument 
Memorial Fosas de la Sierra del Perdón.
Monument en memòria dels afusellat en la guerra.

Uterga


Obanos
Ja només quedarà arribar al bonic poble medieval de Puente la reina, que deu el seu nom precisament al pont que travessa. Aquest poble es molt important en el camí ja que aquí també es junta amb els pelegrins que venen del Camí aragonès.







Dia 7. Dijous 27 de Març. Puente la reina/Gares-Estella/Lizarra
 trajecte 22 km.

                                    5ª etapa. Puente la Reina - Estella-Lizarra


La quarta etapa us portarà a través del impressionant campinya Navarra i passareu per diversos pobles amb un gran patrimoni històric i artístic, com Mañeru o Cirauqui. El final d'aquesta etapa de repetes i andulacions és a Estella. Una ciutat   d´un gran llegat monumental amb: el Palau dels Reis, l´Església del Sant Sepulcre a esglésies romàniques de gran bellesa.

Avui el sol ens acompanyarà durant tot el trajecte. Ens despedim de Puente la Reina amb la perspectiva del pont des de l'altre cantó.

    

Amb les primeres pujadetes arribem a Mañeru i posteriorment a un des pobles més bonics del trajecte, Cirauqui.



El camí passa pel mig de les arcades


Travessem el pont Romà
Un cop deixat enrrere Cirauqui la próxima parada serà Lorca però abans passarem per camins florits i parades de fruita.


Lorca

Ja només ens queda passà per poble de Villatuerta on destaca el pont romà al pas del riu Iratzu

Villatuerta
I finalment arribem a Estella amb companyia del Pelegrí Rafael, una gran persona i practicant de la cultura de "pies negros"(caminar i correr sense calçat).
Estella.

El Camí de Sant Santiago, Patrimoni de la Humanitat, en passar per terres navarreses ens condueix a Estella.

Aquesta vila, travessada pel riu Ega, compta amb un nucli històric medieval on les construccions romàniques i gòtiques ens parlen de la seva esplendor històrica.

La capital de la comarca de Terra Estella té els seus orígens en poblacions romanes i bascones, però és el rei navarrès Sancho Ramírez qui funda la ciutat actual per atendre els nombrosos pelegrins jacobeus. La seva situació al Camí de Sant Jaume i el fet convertir-se en tall règia, contribueixen a la seva prosperitat econòmica durant tota l'Edat Mitjana.

A sota tenim algunes fotos del poble on destaca per sobre de tot l'esglesia de San Pedro de la Rua i sobretot el seu claustre.







Riu Arga




Per la tarda donem una volta pel bonic poble i ens trobem a tota la colla de nois que fan el camí.


Estació d'autobusos


Continuarà....

Publica un comentari a l'entrada

0Comentaris
Publica un comentari a l'entrada (0)