ROADTRIP ESLOVENIA-CINQUE TERRE- MONACO-AVIGNON (II)

0

 

Dia 9. DISSABTE 20 Ljubljana.

Avui ens prenem la matinada amb paciència i cap a les 10 partim cap a la capital. És fàcil ubicar-se des de l'aparcament i fem l'entrada pel carrer major part sud. Per visita la ciutat em intentat agafar un guia, per totes els guies son en llegua anglesa i encara no arriben a prou nivell per fer-ho, però tot arribarà.


Amb aquesta premissa em trobat un succedani de guia, l'audioguia. Em aquesta audioguia comencem el recorregut seguin com podeu veure en la foto la numeració.


1. La església de San James. Com hem dit entrant per la ciutat per la part sud, abans de entrar al carrer major (Stari trg) ens la trobem. No te destacat però això seguim pel carrer major i ens endinsem en el 2. Casc antic. On podem comprovar que la ciutat te molt moviment a aquesta hores del mati i per tot el carrers hi ha terracetes plenes de gent. 

Seguin caminant fins que arribem a la plaça del ajuntament, Mestni Trg.

3. Ajuntament. Aquest edifici si mereix la pena fe una parada i contemplà el seu campanar amb els seus colorits rellotges i la façana amb influencies venecianes. També podem entrar al interior per veure els seus dos patis gòtics. 


Quan sortim fora ens trobem una sorpresa. Tenim un trompeters donar-nos la benvinguda 😉

Un cop escoltat els trompeters continuem cap al numero 4. La Catedral de San Nicolas, no sense abans passar pel davant de la replica de la font de Robba.
Un cop passada la catedral ens trobem amb el edifici del  mercat, però davant hi ha una gran plaça on podem troba pràcticament de tot. Des de tota mena de roba, fruita, verdura, regals, aliments i paradetes amb menjar per emportar. Al costat també esta el monument típic per fer-se la foto.

Des de aquí sortim al riu i encara que en l'audioguia no esta senyalat, el pont dels dracs o "Zmajski most", es una icona pels turistes que visitant la ciutat i per fer-se la típica foto amb els dracs.

Des de aquí ja podem veure el riu i tots els ponts que hi han a prop, el següent es el pont dels carnissers o "Mesarski most" i com no les típiques baranes plenes de  cadenats.

Ara si anem al 5. Pont triple (tromostovje). Es un grup de tres ponts de pedra que connecten el centre històric amb la part mes moderna i comercial.

6. La plaça Presernov. S'ha accedeix a traves del pont triple i esta presidida per la església barroca franciscana de la Ansunción amb la seva peculiar façana vermella. Es un dels llocs mes populars de la ciutat i també bull d'activitat.

Just en front de l'església, ara l'estiu hi ha un sistema de pluja artificial on passem diversos cops per remullar-se.

El següent numero ens queda una mica fora del centre però tenim un #TIPVIATGER per vosaltres. Un mirador on podeu veure gratis unes esplèndides vistes de tot el barri antics, inclòs el castell, i ens agafar de camí a 7. 

                       Gratacels Nebotičnik GPS(46.053342, 14.503612)

7. El parc Tívoli. els últims números de la guia agafem a les afores del casc antic i per nosaltres no son tant destacable. Igualment ens acostem fins al parc Tivoli i podem gaudir dels seus jardins i de les diverses estàtues que hi ha, incloses les dels gossos guardians a peu de les escales.


Un cop visitat el parc, que es el lloc mes allunyat tornem al centre passant per les localitzacions, 8. Plaça de la revolució Francesa, 9. La Església Ursulines de la Santísima Trinitat i 10. Església Evangelista, res destacable.

9. Església Ursulines

Al dinar ho farem a un restaurant que al teniem en l'agenda, La Julija i del qual ens sortim força contents i recomanem després de haver provat un dels seus plats estrella, Goulash a la polenta i un parell més de filets de carn.



Després de dinar continuem  veien la ciutat i comprant 4 souvenirs. Tornem cap a la Lola i avui ens quedarem a dormir aquí per sortir demà de ruta de nou.

Dinar: 80€

Varis: 14,5€

Dia 10. Diumenge 21. Ljubljana-Postojna 

Trajecte 53,3 km.

Avui sortim d'hora per arribar al àrea de la zona de les coves i poder fer la visita pel matí. Trobem un lloc i enseguida agafem hora a les onze.  A traves de la pagina online també em reservat l'audioguia, cosa que es un gran encert, a part de entrar els primers de la nostra hora, totes les explicacions son prou bones i l'entrada al castell de Predjama, aquesta amb horari lliure. La visita comença en el trenet que ens porta a traves de túnels i sales al començament de la ruta a peu (uns 10 min)de tren, sobre uns 3,5 km. deu n'hi do.


 La visita a les coves es espectacular encara que cada una dia que es la mes gran, la mes fonda, la mes... Aquesta es gran de veritat i l'audiaguia en tot moment ens explica cadascuna de les sales i totes les seves peculiaritats. No us avorriré en detalls de les sales i las formes de les estalactites i estalagmites, s'ha de anar i veure-ho en viu. La temperatura a la cova es sobre 10 graus, em fet be de porta pantalons llargs i jaquetes, al cap de una estona la humitat es considerable. Al final ja tenim ganes de sortir i escalfar-nos el cos. A fora la temperatura es agradable i enseguida entrem en calor per refrescar-nos en els bars del complexa.
La cova de Postoina (en eslovè: Postojnska jama) està situada molt a prop de la ciutat eslovena de Postojna. És un conjunt de 24 quilòmetres de túnels i galeries, de les quals només cinc estan oberts al públic. És la cova més gran de la regió del Carso (Kras en eslovè i Karst en alemany, d'on deriva la denominació de relleu càrstic), a més de tractar-se de la cova més visitada a Europa.

La cova es va formar al llarg de milions d'anys pel riu Pivka i va ser descoberta al segle XIII, encara que mai no es va explorar adequadament fins a principis del segle XIX. Els visitants que avui dia acudeixen a la cova poden conèixer detalls sobre l'origen i la història de les coves, els túnels i les galeries i poden admirar-ne les estalactites i les estalagmites, algunes de les quals han acabat unint-se en pilars, plegades i doblegades com a cortines i altres formes interessants.

 
També em agafat l'entrada del castell, però aquesta, com ja hem dit, no te hora, per lo tant dinem i consultem l'horari del bus que ens portarà a la tarda al castell. Agafarem el de las 16:00, tot just dinat i amb una petita becaina ja em agafat forces per aquesta tarda.

Arribem al castell i ens tornen a donar l'audioguia pertinent. També es força bona i anem recorrent totes les sales amb les descripcions pertinent. Per nosaltres lo mes impressionant del castell es on esta ubicat, a la entrada d'una cove. Tot i que de fora sembla una mica auster i lleig, per dintre no ens defrauda i gaudim de la visita. 



El Castell de Predjama (en eslovè, Predjamski grad o Grad Predjama, en alemany, Höhlenburg Lueg, en italià, Castel Lueghi) és un castell construït dins de la boca d'una cova al sud-oest d'Eslovènia. En eslovè jama (pronunciat iama) significa "cova", després el seu número vol dir "castell en una cova". Es troba a aproximadament nou quilòmetres de la ciutat de Postojna.
El castell es troba en una ubicació espectacular, davant d'un precipici de 123 metres. Regna sobre el rierol Lokva com un niu d'àliga. Encara que en realitat el castell data de finals del segle XVI, hi va haver ja una construcció al mateix lloc des de 1202.
L´interior del castell ofereix una imatge medieval. Encara que la vida en aquella època fos difícil i insalubre, oferia el que en aquells temps es valorava més: la seguretat. Darrere del castell es troba una cova, anomenada La Cova sota el Castell de Predjama, que va fer possible la construcció del castell. Aquesta cova també permetia als seus habitants tenir l'esquena segura i això donava al castell un gran avantatge estratègic pel que fa a possibles enemics. A la part més alta de la cova hi ha una petita galeria que presentava una sortida secreta i un camí d'evacuació. És la que la va fer servir el cavaller Erasme Lueger durant el setge del castell per proveir aliments.
Una de les curiositats del Castell de Predjama és la seva inserció a l'entorn geològic, de tipus càrstic. L'home podia construir un castell d'aquest tipus només al Kars i amb això va procurar seguretat i mimetització amb el medi natural. Aquesta simbiosi va suposar un èxit i d'això ens explica la llegenda


En una hora ja hi som fora i arribem just per agafa el bus i torna a Postojna, on tenim la Lola. Com es d'hora anem a donar una volta pel poble. El poble si que ens decebre una mica. No hi ha res d'ambient i amb prou feina trobem un bar on prendre un refresc. L'idea era sopar pel poble però hi ha poc on escollir i a les 21.00 tot tancat, o sigui que cap a l'Ac i soparem tranquils, demà serà un altre dia.

Pernocta: Area Parking Postajna 25€. Aigües i llum. 

Entrades: 128€

Varis: 17,6€                                                                                                                                                                        

Dia 11. Dilluns 22. Postojna-Visagio

Trajecte 332 km.



Estem dubtant entre sortir de ruta cap a Itàlia o fer l'ultima visita a Eslovènia. Tenim enyorança de ser l'últim dia a Eslovènia i decidim acostar-nos a Rakov Skocjan, ja que estem a la zona coneguda con Karst on podrem veure dos immenses coves per las que passa el riu. Les coves son immenses però el riu esta sec i l'afecte no es tan majestuós, però mereix la pena fer una petita ruta circular per veure-les.


Ara si que després de fer amuntegament de provisions i gasoil, sortim en direcció a Itàlia. Després de fer una paradeta per dinar, decidim sortir de l'autopista passat Verona i passar ahir la nit. Acabem dormin en un pàrquing  molt tranquil al poble de Vigasio. Aquí a Itàlia es permet la pernocta lliure sempre que no ho prohibeixi l'ajuntament corresponent.

Pernocta: Parking Vigasio GPS (45.315123, 10.938263)

Gasoil: 125,13€

Peatge: 38,4€

supermercat: 115,34€

Dia 12. Dimarts 23. Visagio-Riomaggore

Trajecte 259 km.

Continuem ruta cap a Cinquè terre. Abans d'arribar als famosos pobles tenim que passar la població de La Spezia, que es prou gran i amb molt de moviment. També ens sorprenc la quantitat de vaixell de guerra i algun que altre creuer que hi ha en el port. També podem veure de fons les famoses muntanyes de els Apenins

Arribem a la hora de dinar al pàrquing   que teniem programat a dalt del poble. De pago de 08:00 a 22:00 h ,1€ hora. Te unes vistes magnifiques de Riomaggore



Un cop dinat i descansat una mica i emprenem ruta cap al poble. Amb el ticket del pàrquing pots agafar un bus (blau) privat, per el primer que apareix es el públic i no te cap problema per baixar-nos.

La entrada al poble amb el bus ja ens impressiona. El carrer es molt estret i te que anar apartant a la gent per poder accedir al final del trajecte on amb molta perícia dona la volta per deixar-nos i continua la ruta. El poble es un bullidor de gent però es un encant i pintoresc retrat del típic poble amb cases de colors pastel. 

RIOMAGGIORE

Donem una rapida ullada i ens reflendim en la massificació del agost i sobretot ara que no hi ha restriccions amb el Covid, sembla que tots hem sortit en tromba a veure mon. En acostem a la platja del nord cosa que es prou difícil amb la gentada que recorre l'estret passadís. 

Podeu veure la gentada en el estret passadís i la platja

Quan arriben no hi ha un centímetre quadrat lliure, i tampoc funciona les dutxes o sigui que girem cua i tornem al poble a refrescar-nos per dins. Ja us podeu imaginar que de barat no es, però una bona cerveseta ens calma la caloreta que comença a fer. També acabem provant els típics cucurutxos de fritura com no. Teniem pensat sopar pel poble però es massa d'hora i enfilem pel caminet cap a la Lola, de n'hi do la pujadeta però la recompensa de les vistes un altre cop ens revifa. Acabem de passar la tarda tranquil·lets a la Ac, i amb entretingudes converses amb els nostres veïns alemanys demà serà un altre dia.

Pernocta: Pàrquing Riomaggiore 0€ la nit. De pago durant el dia. Sense serveis 

GPS(44.101905, 9.742283)

Peatge: 23,3€

Parking: 15€

Varis: 34,7€

Dia 13. Dimecres 24. Riomaggiore-Santa Margharita Ligure

Trajecte 83,9 km.

Avui comencem el dia amb l'idea de visitar el 4 pobles que ens falten de Cinquè terre. Agafem el bus que ens porta des de el pàrquing fins al poble (gratuït amb el ticket de pàrquing) i ens dirigim a la estació, on comprem els bitlles per poder visitar tots els pobles. Els bitlles serveixen per poder anar a tots els pobles i pujar i baixar les vegades de faci falta. A diferencia de la resta de Itàlia, aquí podem constata que a la sortida de algunes estacions demanen el bitllet. 

El primer trajecte que fem es de Riomaggiore fins el últim poble, Montorroso al Mare. Només sortí de l'estació podem veure que te el mateix perfil que Riomaggiore. El primer que veus al sortir de l'estació es la platja i els clàssics para-sols amb la gandula de diferents colors, que pertanyen a espais privats. Hi ha que recorda que a Itàlia la majoria de les platges son privades i et cobren per banyar-te. 

Després de un primer intent cap a la dreta, veiem que el poble esta cap a la esquerra. Uns 10 minuts caminant. No te la típica foto del anterior, però també esta ple de cases de colors i carrerons turístics i pintoresc. Fem el pertinent torn pel els carrers i botigues i tornem al tren per fer parada al segon poble.


MONTERROSO AL MARE

Vernazza, si que te una bona foto des de el port un podem veure els diferents tons pastels de les cases. Comencem a tenir gana i fem la primera parada per comprar Focaccia. 


Quina bona elecció, i quin descobriment, boníssima. Això ens donar una mica de forces per continua amb la ruta, fa una calor molt intensa. Buscant una bona imatge del poble pugem al castell. Castell per dir-ho amablement.

FOTO DES DE "EL CASTELL"

#TIPVIATGER. No pagueu 2€ per la vista. Ni es un castell, ni la vista es res d'altre mon. La foto maca es des de el port.

Un cop feta la volta de rigor, recordar que son pobles petits i es veuen bastant rapit, ens dirigim al tercer poble, Corniglia.

Si teniu que prescindir d'algun poble per temps, aquest es el poble. Primer o fas una gran cua per esperar l'autobús o preparat a pujar 484 esglaons amb molta calor com era el cas. Aquest poble tampoc te una gran foto típica, molts carrerons i bones vistes a les muntanyes que l'envoltant amb les seves terrasses de vinyes. 


Escales fins a l'estació
Un cop vist ens dirigim al últim poble que ens falta per veure, Manarola. Aquest poble si que te una foto bastant fotogènica i molt maca des de la dreta del port, on també aprofitem per veure com els mes agosarats es llancen des de el diferents penya-segats que formen les petites illes del port. També esta força ple de gent i els cos comença a donar símptomes d'esgotament per la calor i la gentada.


Un cop visitat tornem fins a Riomaggiore on acabem donar-nos una remullada, més per dir que ens em banyat que no per les ganes. Quina gentada, la platja esta plena de gom a gom, i tampoc es una gran platja. Amb la missió complerta i després i donar-nos una dutxeta en una racó del port, enfilem a buscar el bus de pujada no sense deixar de tasta els famosos caputxons de peixet fregit i la petita de repetí un gelat de iogurt boníssim que li va encanta ahir.

Un cop arribat a la parada no tenim clar el temps que tardarà i decideixo pujar caminant. Hi ha una caminet bastant empinant que comença davant del castell. La família arriba mitja hora després amb bus.

Dons ja tenim el 5 pobles de Cinquè terre vists. Per fer un resum de la zona, a nivell personal puc dir que si be la zona i els pobles be mereixen una visitar, el calor i la massificació impedeix gaudir de tot el seu esplendor i penalitza molt la visita.

Agafem l'auto i ens dirigim cap a Santa Margharita Ligure on esperem trobar una mica més de tranquil·litat. Arribem a l'àrea a l'hora de sopar. Aparcar, sopar i poca cosa més. Demà hi ha farem l'oportuna visita.

Pernocta: Àrea Sosta Camper - Comunale 10€. Aigües. GPS(44.336182, 9.195037)

Peatge: 20,2 €

Gasoil: 99,2 €

Entrades: Tren Cinquè terre 54,4 Castell 6

Dia 14. Dijous 25. Santa Margharita Ligure-Sciarborasca.

Trajecte 65,3 km.

Avui baixem caminant fins al centre. Hi ja la possibilitat de agafat un bus gratuït en temporada d'estiu, però decidim baixa tranquil.lament i respira una mica de tranquil·litat que ens ha faltat a Cinquè terre. Santa Margharita Ligure es més gran i no tant turístic, però trobem uns carrerons pel centre plens de ambient, amb restaurant i alguna paradeta de souvenirs. 

Arribem fins al passeig marítim i podem gaudir de les seves platges. Hi ha una de publica. Aquesta tarda ens donarem un banyet. Continuem fen un tomb per la ciutat fins arribar a  l'oficina de informació turística, que ens informa de les dos possibilitats de anar a Portofino, amb bus i amb ferri. Comprem als bitllets per aquesta ultima opció,  a més  de informar-nos dels horaris d'anada i tornada. De pujada si que agafem el bus i parem al súper per recarregar el rebost. Un cop dinats fem cap al ferri per sortir a les 16:15 cap a Portofino. Es un viatge de un quart d'hora on trobarem gran quantitat de embarcacions de totes les  mides. Un cop abans de entrar en el port de Portofino ens sorprens un gran lot enmig de les aigües. Tot els port esta ple de petits iots entre els que destaquen aquell citat i dos més molt grans.

Un cop al poble donem la pertinent volta de rigor. Es un poble molt cuco amb forma de  mitja lluna, plena de casetes i edificis de colors pastels tots molt ben endreçats. Donant la volta podem aprecia la quantitat de botigues de alt estanding que hi ha pel poble. Pugem fins l'església i el cementeri des de on podem veure una gran panoràmica de tot el poble i port. Ràpidament baixem cap a baix per embarca el Ferri que ens tornarà fins a Santa Margharita on encara ens donarà temps de donar-nos un banyet i poder observar com hi ha muntat un camp de waterpolo en plena platja i estan jugant un partidet.




Santa Margharita des de el ferri
Anem a sopar al poblen, en una focacceria on no estem de sort. Tot i que les pizzes i la foccaccia es bona el servei es pèssim i tardant a prop d'una hora a servir-nos. Se'ns a fet a tard, però decidim sortir a pernocta a un altre lloc. Ens ha molesta una mica el soroll del tren per la nit i no volem tornar a passar la nit. Agafem carretera  i un cop passat Gènova ens desviem per un petit poble un al aparcament del poble passarem la nit la mar de bé.

Pàrquing Sciarborasca 0€ GPS(44.399257, 8.615656)       

Entrades:  Ferri a Portofino 36€

Peatge: 3,5€

Varis: 67,67€                       

Dia 15, Divendres 26. Sciarborasca-Avignon

Trajecte 439 km.

El nostre destí de avui serà Avignon, però abans farem una paradeta per Mònaco. Tot i que ja el coneixem, tornem a baixa a veure aquest mon tant distant del nostre.

Botigues de luxe, iots d'ensomni i restaurant de preus inabastables. Això es Mònaco i poca cosa mes. Per poder aparcar ens les veiem magres. Es molt estressant conduir un vehicle tant gran amb un lloc on cada dos per tres et fiques en túnels d'on no saps si sortiràs d'una peça. No cal dir que no es una ciutat frienly amb les autos, però tot que la primera opció esta plena acabem aparcant en un pàrquing al costat del estadi. Els seus dinerets ens costarà les tres hores i pico que passem, 16€.  Que veure de Mònaco. Fer una volta per Montecarlo i poder veure el luxe dels seus iots i poder imaginar la recta del gran premi plena de gom a gom, la seva tribuna i tot el circ que es munta quan hi han carreres. Difícil de imaginar amb l'aspecte tranquil en que el trobem.



La següent visitar es agafa les escales i pujar al poble i l'esplanada del castell i gaudir d'una espectacular vista de tot el port. Poca cosa a mes de fer un tomb pels dos carrers comercials del poble plena de tendes de souvenir i restaurants.

 Un cop vist sortim escopetejats fins a Avignon on trobem lloc al campin on vam esta fa uns anys i  esta força be per fer la visita i passar un parell de dies de relax. Du Pont D'avignon.

Campin Du pont d'Avignon. 31,86€ GPS(43.956028, 4.802921)

Gasoil: 100€

Peatge: 88,3€

Varis: 102,7

Pàrquing Mònaco: 16€        

Dia 16. Dissabte 27. Avignon.

Avui es dels poc dia que la perceptiva supera a la realitat. La idea es fer un mati tranquil al campin i poder gaudir de la piscina. A fer que ho aconseguim. Estem pràcticament sols i el relax es total.

A la tarda després de una recarregadora becaina fem via cap a  Avignon. Per el caminet al costat del campin s'hi arriba fins el embarcador, on uns petits ferris ens porten al altre canto del Rhone. Podem gaudir del típic pont d'Avignon, tot i que el sol en contra ens dificulta la foto. Des de allà una petita caminada ens porta al cor del poble on podem gaudir de la catedral i el palau papal , lo mes significatiu del majestuós poble. 

També pugem als jardins on per sorpresa nostre veiem que hi ha molta gent inclòs un control a l'entrada. Resulta que es la fira de cave i la gent es plega per consumir vins típics i menjar de la zona. Per tot arreu hi ha taules i gent menjant, inclòs un petit escenari on estan fer alguna especia de oratori. Davant de la gentada fem via cap abaix abans que se'ns  escapi l'últim ferri. A l'agafem i cap a campin que fa fosc. Ara si que tenim un capvespre bonic sobre el pont.


Pernocta: Campin Du pont d'Avignon 31,86€ GPS(43.956028, 4.802921)

Varis: 6€

Dia 17. Diumenge 28. Avignon-El Port de la Selva

Trajecte 323 km.

Avui aprofitem el campin fins l'hora de sortida i passem una estoneta més a la piscina. Ara si agafem la Lola i cap a Catalunya que fa baixada. Arribem justets de benzina a La Junquera i la sorpresa es que en dos setmanes ha pujat 20 cèntims per litre. Aprofitem per dinar i fica ruta cap a la platjeta, Port de la Selva. La estampa quan arribem es molt maca amb tota la badia i el poble tot blanquet amb la seva església destacant per sobre.

Deixem l'auto en un aparcament permès, on passarem la nit, i fem via cap al poble per donar una volta.



 Per ser diumenge la nit hi ha bastant ambient i ens prenem unes cerveses esperant als nostres amics, Pili i Valen que també estan per la zona i farem un soparet i unes copes recordant una mica totes les vivències de les vacances. Acabem celebrant els 50 anys de Valen a la Lola fins que es fa tard i es tenen que anar.  

Pernocta. Pàrquing Poliesportiu Port de la Selva 0€ GPS (42.330805, 3.198807)

Gasoil: 110€

Peatge: 73,8€

sopar: 58,9€

Dia 18. Dilluns 29. Port de la Selva-Peralada

Trajecte 24,4 km.

Continuem recuperant forces amb matins relaxats, Avui platjeta i sol i poca cosa més abans de dinar i partir cap a Peralada.


Arribem a Peralada, i fem un tomb pel petit casc medieval, on destaca el majestuós Castell-Casino i el seu llac al davant amb uns fotogènics cignes.



Poca cosa més destacable del poble, on aquí si es veu poc ambient. 

Sense més tornem a l'àrea on esta ben plena i durant la tarda nit s'acaba d'omplir.

Pernocta Àrea Publica Peralada 0€ GPS (42.305650, 3.008676)

Varis: 14,5€

Dia 19. Dimars 30. Peralada-L'Hospitalet

Trajecte 154 km.



Aquí teniu un resum de les despeses del viatge i el % que correspon a cada material. Com no tenia que ser, el gasoil es la despesa més important del viatge.


                                     
                                     

Publica un comentari a l'entrada

0Comentaris
Publica un comentari a l'entrada (0)